ИСТОЧНА КАПИЈА И ОГРАДА СТАРОГ ГРОБЉА У ГРАФИТИМА
24.06.2011

Старо гробље је опет на удару вандала. Током протекле ноћи, непозната лица исписала су графите на стубовима Источне капије овог комплекса. Напор руководтва  Градске општине Палилула, да се ова простор реконструише и претвори у „меморијални парк“, очигледно је тешко остварити без комплетне заштите и одржавања.У присуству Милана Ђурђевића, председника Скупштине општине, Милоша Стојковића, члана Већа и Славољуба Савића, помоћника начелника Управе Градске општине Палилула, новинари су могли да виде веома ружну слику и дело „обесних починиоца“. Стубови и капија исцртани спрејом. Недавно је слична слика била и у спомен комлексу „Бубањ“.

По речима Милана Ђурђевића, реконструкција комплекса „Старо гробље“, отпочела је захваљујући пројекту Градске општине Палилула који је одобрен 2009.од Управе за привреду, одрживи развој и заштиту животне средине Града у износу од 3,5 милиона динара и то прво на Источној капији. Одлуком Градског већа ове године створени су услови да се радови наставе. За ове намене из буџета града биће  издвојено још 13.100.000.динара. 

„Уништавање спомен комплекса и објеката наших установа све више узима маха и забрињава. Потребна је енергична акција свих надлежних служби али и помоћ и подршка наших грађана да се овај примитивизам заустави а починиоци казне. Уместо да у овој тешкој економској ситуацији помажемо социјално-угрожене лица, део средстава ће отићи на чишћење простора који су оскрнавила непозната лица. Увођењем видео надзора, очекујемо да ће се стање променити, истиче Ђурђевић.

Старо нишко гробље“ се простире на површини од 8.хектара, од те површине више од 3,4 хектара је напуштен простор. Несавесни грађани и даље уништавају гробна места и одлажу отпад а и вегетација брзо прекрије гробна места-уређен простор па се активности уређења сваке године враћају на почетак. Скупштина Градске општине Палилула покренула је иницијативу 2010. да се Старо гробље претвори у Меморијални парк и на тај начин има стални третман одржавања. Овај комплекс је (1987)1991.године проглашен Културним добром Града.